wtorek, 17 listopada 2015

Ja piernicze, ale PIERNIK!

Uwielbiam pierniki i pierniczki! Jestem ich wielką fanką, więc postanowiłam się z wami podzielić szybkim przepisem na aromatyczny piernik. Dostałam go od mojej szwagierki, która robi go po mistrzowsku, choć mojemu też nic nie brakuję. Ostatnio myślę nad zmianą kuchni na białą taką jak tu http://www.indecotrojmiasto.pl/ , ale jak na razie musi to pozostać w sferze marzeń.  A teraz podwijamy rękawy i bierzemy się do roboty.

Co nam potrzeba:
100 g masła,
3/4 szklanki cukru,
2 jajka,
100 g miodu,
1 łyżeczka zimnej wody,
1/2 szklanki kwaśnej śmietany,
1 i 1/2 szklanki mąki,
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
1 łyżka kakao,
1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika.

Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem, dodając żółtka, miód i łyżeczkę wody. Następnie dodajemy śmietanę, mąkę połączoną z sodą i nadal ucieramy aż do uzyskania gładkiej masy. Na koniec ubijamy białka i delikatnie mieszamy z masą.

Ciasto przekładamy do podłużnej formy ok. 25 cm, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika 160 - 170C i pieczemy około 60 minut.
Ja dodatkowo przekrawam na połowę i smaruję powidłami a na wierzch daję czekoladę, czyli na bogato!

Smacznego!!! 

6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...