Moim światem zawładnęli mężczyźni! Aktualny stan płci przeciwnej to 3:1 dla nich. Na nudę nie mogę narzekać, więc nie pozostaje mi nic innego jak dobra organizacja, aby jak najwięcej czasu zaoszczędzić na zabawę z chłopakami.
Długie godziny w kuchni przy garach zdecydowanie odpadają. Szybkie i łatwe przekąski są dla nas idealnym rozwiązaniem. Placuszki serowe ostatnio są hitem w naszym menu. Zanim zdradzę przepis na te cuda powiem Wam, że przełamałam się i zaczęłam robić zakupy spożywcze w sieci. Co mi to dało? Mnóstwo zaoszczędzonego tak cennego dla mnie czasu! Robię zakupy i piję ciepłą kawę (albo zimną, co zdecydowanie częściej się zdarza przy małych dzieciach). Dodatkowo mój portfel też na tym skorzystał, bo kupuje to co jest mi potrzebne i nic mnie nie rozprasza. W sklepie Jasiek lata jak szalony, Staszek marudzi, a ja walczę o przetrwanie. Długo wzbraniałam się przed spożywką kupowaną drogą internetową i wiem, że był to błąd. Chwalę się więc, że większość dzisiejszych składników przyjechała do mnie ze sklepu Frisco. To na pewno nie są moje ostatnie zakupy. A teraz przepis na nasze placuszki.
Co będzie nam potrzebne:
- 250 gram serka ricotta
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 3/4 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru pudru
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy lub pół laski wanilii
- szczypta soli
- garść nasion chia (opcjonalnie jak kto lubi może być bez)
Przygotowanie:
Przesiewamy mąkę wraz z proszkiem i sodą. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy do uzyskanie jednolitej masy. Ja używam do tego miksera, ale oczywiście można to zrobić ręcznie.
Placuszki smażymy na patelni delikatnie posmarowanej olejem. Temperatura nie może by zbyt wysoka, aby się nie przypaliły i nie były surowe w środku. Podajemy z cukrem pudrem lub konfiturami.
Proste prawda? Tą szybką i smaczną przekąskę możecie serwować na śniadanie, kolekcję lub kiedy mały głód czai się za rogiem.
Smacznego!
W b. są właśnie chia i zastanawiałam się z czym to jeść :-P
OdpowiedzUsuńserowe nie dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńMniam! Uwielbiam i robię :)
OdpowiedzUsuń