Drożdżówki! Czy ktoś może ich nie lubić? Ja uwielbiam takie małe słodkie pokusy. W sklepach jest bardzo bogaty wybór tych słodkich bułeczek. Jednak nie są one pakowane oddzielnie i zamykane hermetycznie, nie wiem kto je wcześniejszej dotykał. Wiadomo, że "towar macany należny do macanta", ale nie każdy przestrzega tej zasady. Dlatego polecam szybki i prosty przepis na domowe drożdżowe bułeczki z dżemem i kruszonką. Przepis dostałam od teściowej, która jest mistrzem w ich wypiekaniu, może kiedyś będę dorasta jej chociaż do pięt.
Składniki ciasto:
0,5 kg mąki
1 i 2/3 szklanki bardzo ciepłego mleka
1 szkl. cukru
5 dag drożdży
3 jajka
4 łyżki oleju
Kruszonka:
2 łyżki masła
0,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
Nadzienie:
dżem, marmolada, powidła lub owoce
Przygotowanie.
Kruszonka. Mąkę, cukier i masło połącz ze sobą i rozcieraj palcami aż powstanie kruszonka.
Ciasto. Do miski wsyp przesianą mąkę, cukier. Dodaj jajka i drożdże, to wszystko wymieszaj dobrze łyżką. Następnie dolej bardzo ciepłego mleka i wyrób ciasto ręcznie tak aby wszystkie składniki się połączyły. Na samym końcu dodaj olej i zagnieć aż się wchłonie w cisto. Miskę z ciastem przykryj czystą ściereczką i odłóż do wyrośnięcia w ciepłe miejsce tak na ok 30 minut. Z wyrośniętego cista zrób kuleczki, które na blaszce rozpłaszcz formując z nich bułeczki z miejscem na wypełnienie. Na środek nałóż dżem (lub to na co akurat masz ochotę) i posyp kruszonką.
Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 180C i piecz przez około 20-30 minut do zarumienienia się.
Z podanych składników wychodzi około 20 bułeczek, które znikają w tempie ekspresowym. Moje bułeczki są z dżemem malinowy, agrestowo-porzeczkowym i porzeczkowym oczywiście domowej roboty.
Smacznego!
0,5 kg mąki
1 i 2/3 szklanki bardzo ciepłego mleka
1 szkl. cukru
5 dag drożdży
3 jajka
4 łyżki oleju
Kruszonka:
2 łyżki masła
0,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
Nadzienie:
dżem, marmolada, powidła lub owoce
Przed upieczeniem. |
Po upieczeniu |
Przygotowanie.
Kruszonka. Mąkę, cukier i masło połącz ze sobą i rozcieraj palcami aż powstanie kruszonka.
Ciasto. Do miski wsyp przesianą mąkę, cukier. Dodaj jajka i drożdże, to wszystko wymieszaj dobrze łyżką. Następnie dolej bardzo ciepłego mleka i wyrób ciasto ręcznie tak aby wszystkie składniki się połączyły. Na samym końcu dodaj olej i zagnieć aż się wchłonie w cisto. Miskę z ciastem przykryj czystą ściereczką i odłóż do wyrośnięcia w ciepłe miejsce tak na ok 30 minut. Z wyrośniętego cista zrób kuleczki, które na blaszce rozpłaszcz formując z nich bułeczki z miejscem na wypełnienie. Na środek nałóż dżem (lub to na co akurat masz ochotę) i posyp kruszonką.
Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 180C i piecz przez około 20-30 minut do zarumienienia się.
Z podanych składników wychodzi około 20 bułeczek, które znikają w tempie ekspresowym. Moje bułeczki są z dżemem malinowy, agrestowo-porzeczkowym i porzeczkowym oczywiście domowej roboty.
Smacznego!
uwielbiam drożdżowki, chętnie je robię. Tyle, ze moje nadzienie jest w środku co by moim maluchom po paluszkach i po moim tapczanie nie spływało ;)
OdpowiedzUsuńmniam, mniam :) spróbuję je na pewno!!!!
OdpowiedzUsuńNie mogę sobie tego zrobić, oj nie... 20 sztuk drożdżówek z czego pewnie połowę sama bym zjadła. Wyglądają apetycznie.
OdpowiedzUsuńZrobiłam :) Mimo, że jestem beztalencie kulinarne to wyszły idealne!
OdpowiedzUsuńWow pyszności :-)
OdpowiedzUsuńWow!!Koniecznie muszę jutro spróbować:)
OdpowiedzUsuńjakbyś mi w myślach czytała, że miałam ochotę zrobić drożdżówki :)
OdpowiedzUsuńKocham drożdżówki, a zwłaszcza z jagodami. Jak nic innego kojarzą mi się z dzieciństwem i pomocą mamie oraz babci w ich przygotowywaniu.
OdpowiedzUsuń