środa, 4 maja 2016

Drożdżowe bułeczki z dżemem i kruszonką


Drożdżowe bułeczki z dżemem i kruszonką
Drożdżówki! Czy ktoś może ich nie lubić? Ja uwielbiam takie małe słodkie pokusy. W sklepach jest bardzo bogaty wybór tych słodkich bułeczek. Jednak nie są one pakowane oddzielnie i zamykane hermetycznie, nie wiem kto je wcześniejszej dotykał. Wiadomo, że "towar macany należny do macanta", ale nie każdy przestrzega tej zasady. Dlatego polecam szybki i prosty przepis na domowe drożdżowe bułeczki z dżemem i kruszonką.  Przepis dostałam od teściowej, która jest mistrzem w ich wypiekaniu, może kiedyś będę dorasta jej chociaż do pięt. 

Składniki ciasto:
0,5 kg mąki
1 i 2/3 szklanki bardzo ciepłego mleka
1 szkl. cukru
5 dag drożdży
3 jajka
4 łyżki oleju

Kruszonka:
2 łyżki masła
0,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru

Nadzienie:
dżem, marmolada, powidła lub owoce

Drożdżowe bułeczki z dżemem i kruszonką
Przed upieczeniem.
 
Drożdżowe bułeczki z dżemem i kruszonką
Po upieczeniu

Przygotowanie.
Kruszonka. Mąkę, cukier i masło połącz ze sobą i rozcieraj palcami aż powstanie kruszonka.

Ciasto. Do miski wsyp przesianą mąkę, cukier. Dodaj jajka i drożdże, to wszystko wymieszaj dobrze łyżką. Następnie dolej bardzo ciepłego mleka i wyrób ciasto ręcznie tak aby wszystkie składniki się połączyły. Na samym końcu dodaj olej i zagnieć aż się wchłonie w cisto. Miskę z ciastem przykryj czystą ściereczką i odłóż do wyrośnięcia w ciepłe miejsce tak na ok 30 minut. Z wyrośniętego cista zrób kuleczki, które na blaszce rozpłaszcz formując z nich bułeczki z miejscem na wypełnienie. Na środek nałóż  dżem (lub to na co akurat masz ochotę) i posyp kruszonką.
Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 180C i piecz przez około 20-30 minut do zarumienienia się.

Z podanych składników wychodzi około 20 bułeczek, które znikają w tempie ekspresowym. Moje bułeczki są z dżemem malinowy, agrestowo-porzeczkowym i porzeczkowym oczywiście domowej roboty.
Smacznego!

Drożdżowe bułeczki z dżemem i kruszonką







8 komentarzy:

  1. uwielbiam drożdżowki, chętnie je robię. Tyle, ze moje nadzienie jest w środku co by moim maluchom po paluszkach i po moim tapczanie nie spływało ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam, mniam :) spróbuję je na pewno!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie mogę sobie tego zrobić, oj nie... 20 sztuk drożdżówek z czego pewnie połowę sama bym zjadła. Wyglądają apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam :) Mimo, że jestem beztalencie kulinarne to wyszły idealne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow!!Koniecznie muszę jutro spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  6. jakbyś mi w myślach czytała, że miałam ochotę zrobić drożdżówki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kocham drożdżówki, a zwłaszcza z jagodami. Jak nic innego kojarzą mi się z dzieciństwem i pomocą mamie oraz babci w ich przygotowywaniu.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...