Frytki! Kto ich nie kocha? Ja osobiście nie znam nikogo, kto by nie był smakoszem tej tłustej i zarazem smacznej potrawy. Mój Jaś ma już 2,5 roku i chcę żeby jadł możliwie zdrowo choć wiem, że nie zawsze jest to możliwe. Dlatego znalazłam alternatywę dla tradycyjnych frytek.
Jak wiecie nie jestem mistrzem kulinarnym, ale obsługa sprzętów kuchennych nie jest mi obca a przepis jest wręcz banalny!Co potrzebujemy:
- dwa duże bataty (słodkie ziemniaki),
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- zioła prowansalskie,
- sól (ja użyłam tej gruboziarnistej mielonej).
Sposób przygotowania frytek z batatów:
Bataty obieramy i kroimy na mniej więcej takie same paski. Następnie polewamy oliwą i mieszamy tak aby wszystkie się w niej obtoczyły. Tak przygotowany produkt posypujemy solą, ziołami prowansalskimi. Ziemianki rozkładamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Czas pieczenia to 10-15 minut pod kontrolą wzrokową w temperaturze 200 C (najlepiej środkowa półka piekarnika).
Mój Jaśko aż się trzęsie z zachwytu. Przeważnie zjada większość sam, ale zawsze zanim wyłożę mu te pyszności na talerz troszkę zdążę ukraść do własnego brzucha. To fajna, łatwa przekąska zarówno dla nas jak i naszych dzieci.
Bardzo ciekawy pomysł i na pewno smaczne są :-)
OdpowiedzUsuńpyszne są takie frytki:)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować, uwielbiam bataty! :)
OdpowiedzUsuńOsz kurde wojnie wyglądają i aż mi zapachniało.Cos czuje ze dzis zaliczam sklep :) dzieki
OdpowiedzUsuńMniam, ale mi narobiłaś apetytu :)
OdpowiedzUsuńBear Grylls jest mistrzem survivalu, a jak wiadomo nie da się przetrwać bez pożywienia. W programie widziałem jedynie wysokobiałkowe robaczki ale widać, że na gotowaniu też się zna. Ja jestem z kolei wielkim fanem jego noży, chociaż bardziej używam ich do kuchni w terenie https://www.hobby4men.com/gerber-bear-grylls
OdpowiedzUsuńJakiś czas temu wrzucilam podobny przepis :) moja Panna K. uwielbia a i ja też nie pogardzę. Muszę spróbować z batatów.
OdpowiedzUsuńRobiliśmy takie frytki z batatów i buraczków - pycha :)
OdpowiedzUsuńA czy można je zrobić ze zwykłych ziemniaków?
OdpowiedzUsuńZ batatów akurat nigdy nie robiłam - ale ze zwykłych ziemniaków też zawsze opiekam w piekarniku, zamiast smażyć na głębokim oleju. To na pewno znacznie zdrowsza alternatywa :)
OdpowiedzUsuń