Budyń to smakołyk ponadczasowy. Bardzo często serwowany jako przekąska, deser lub podwieczorek dzieciom. Dorośli też go lubią, sama jestem tego żywym dowodem. Jak zrobić domowy budyń w 5 minut? Za chwilę zdradzę Wam ten sekret.
Budyń bardzo często przygotowywała mi moja mama w formie podwieczorku, dlatego i ja przygotowuje go moim chłopakom. W sklepach mamy bardzo duży wybór gotowych produktów od opakowań xxl po małe takie na jeden kubeczek. Jednak jeśli spojrzymy na ich skład, to już nie jest tak kolorowo i wesoło jak na pierwszej stronie opakowania. Dlatego polecam Wam, abyście przygotowywali go sami zarówno dla dzieci, jak i dla siebie. Nie ma potrzeby, by dokładać sobie tego całego syfu skoro wykonanie jest tak banalnie proste i zajmuje tylko 5 minut. Jestem też przekonana, że po pierwszym razie nie będziecie już chcieli robić innego. To jest najlepszy budyń, jaki kiedykolwiek jadałam i robię go sama!
Składniki do przygotowania budyniu (jednej porcji).
Składniki podane poniżej wystarczą na jedną porcję. Jeśli ma być dla większej ilości osób, to po prostu je zwiększ :).
- szklanka mleka,
- żółtko,
- laska wanilii,
- łyżka masła,
- 2 łyżki brązowego cukru (może być zwykły, ja wolę taki),
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej.
Sposób przygotowania budyniu (jednej porcji).
Przygotuj wszystkie składniki tak, aby mieć je pod ręką. Do garnka wlej 3/4 mleka, dodaj do tego cukier, masło i przepołowioną laskę wanilii. Wszystko wymieszaj i zagotuj. W tym czasie w pozostałym mleku wymieszaj dokładnie żółtko i mąkę ziemniaczaną, tylko tak by nie było grudek. Po zagotowaniu się mleka wyciągnij laskę wanilii i mieszając bardzo szybko wlej pozostałą część mleka (tą z mąką i żółtkiem). Następnie na małym ogniu gotuj 1-2 minuty. Jemy ciepły lub zimny, ale gwarantuje, że już innego nie będziecie chcieli. Jeżeli nie lubicie wanilii, to możecie zrobić np. czekoladowy, wtedy do mleka dodajecie kakao.
Jakiś czas temu pisałam również o tym "Jak zrobić domowy kisiel?" (klik). Jak macie ochotę, to zapraszam.
Wow banalnie proste i na pewno zdrowo , muszę spróbować ;)
OdpowiedzUsuńPolecam, ja za nim szaleję :D
Usuńczegoś takiego szukałam.Ale super!Dzięki
OdpowiedzUsuńCieszę się, że mogłam pomóc <3
UsuńMniam! Koniecznie muszę go zrobić, dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńProszę :)
UsuńJa robię trochę inaczej - bez żółtka, za to ze znacznie większą ilością masła :) Będę musiała wypróbować Twój przepis i porównać, jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńzrobimy:) propsty to podołam:)
OdpowiedzUsuńJa też lubię proste przepisy :D
UsuńMmm uwielbiam domowy budyń! Zawsze, jak robię do placka żałuję, że nie ma więcej :) muszę koniecznie zrobić taki specjalnie do pochłonięcia :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie próbowałam sama zrobić budyniu :)
OdpowiedzUsuń