sobota, 15 kwietnia 2017

Babka mojej babki! Najlepsza babka piaskowa, jaką znam.

Babka mojej babki! Najepsza piaskowa babka jaką znam. Babka mojej babki! O tak... mniammm.... uwielbiam ją. Nazywam ją tak nie bez przyczyny, bo ten przepis dostałam od mojej ukochanej babci, której niestety nie ma już wśród nas. Do tej pory mam tą małą kartkę, na której własnoręcznie napisała mi składniki i szybie wykonanie, miałam wtedy około 15 lat, więc było to już naprawdę dawno. Nie zamieniłabym tego przepisu na żaden inny, tylko ta jest taka dobra.


Kiedy robię tą babkę zawsze myślę o mojej babci i tak chyba będzie już zawsze. Nie znam nikogo komu, by ona nie smakowała. Podpisuję się pod tym przepisem obiema rękami i ręczę głową za niesamowity smak.
Do dzieła!

Składniki potrzebne do przygotowania "babki mojej babki" - czyli babki piaskowej. 

  • 5 jajek,
  • 1 szklanka cukru, 
  • 2 szklanki maki, 
  • 1/2 szklanki ziemniaczanej, 
  • 250 g masła,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Ja zawsze robię połowę z kakao, więc jeszcze 1 duża łyżka dla tych co lubią dwu smakowe. 

Sposób wykonania babki piaskowej:

Masło z cukrem rozetrzeć i dodając po jednym jajku. Mąkę najlepiej przesiać to naprawdę daje efekt. Dodawać ją powoli to utartej masy wraz z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać. Na końcu wlewamy powoli mleko i rozcieramy. Możemy upiec już taką, ale ja najbardziej lubię, kiedy połowa jest kakaowa. Dlatego połowę wlewamy do foremki a do pozostałej części dodajemy 1 łyżkę kakao i jeszcze odrobinkę mleka, aby konsystencja ciasta była taka sama jak tego, które już jest w formie. Pieczemy w 175 C przez 50-60 minut. 

Wiecie, że nie lubię komplikacji i wymyślania w gotowaniu i pieczeniu, więc to jest właśnie tak jak lubię. 

A Wy macie takie stare przepisy, które przekazały Wam kiedyś babcie lub prababcie? 
Przepis na babkę piaskową


Przepis na babkę piaskową

tradycyjna babka piaskowa

tradycyjna babka piaskowa tradycyjna babka piaskowa

4 komentarze:

  1. Uwielbiam takie babki :) U nas znikają podczas podwieczorków przy smacznej herbacie. Od kiedy zaparzamy herbatę na wodzie z naszego filtra na ujęciu wody jest podwójnie smacznie no i zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyyyyszna jest! Juz z 10 razy ją piekłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepsza babka jaką udało mi się do tej pory upiec,puszysta,wilgotna,pyszna

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...