Jestem zabieganą matką z trzema facetami na pokładzie, pracą i chaosem w domu. Dla mnie liczy się czas, smak i to żeby nie było to jakiś niezdrowym fast foodem tylko pełnowartościowym daniem. Makaron z cukinią, szparagami, kurczakiem i bardzo prostym sosem, to mój sekret na danie w 15 minut dla całej rodziny.
Składniki potrzebne do przygotowania makaronu z cukinią, szparagami i kurczakiem:
- makaron,
- 2 piersi z kurczaka,
- jedna średniej wielkości cukinia,
- szparagi
- 1 ząbek czosnku,
- natka pietruszki (spory pęczek),
- jajko,
- serek mascarpone,
- sól,
- pieprz,
- łyżka masła.
Sposób przygotowania makaronu z cukinią, szparagami i kurczakiem:
Makaron gotujemy al dente według instrukcji znajdującej się na opakowaniu. W międzyczasie kroimy w kostkę kurczaka i podsmażamy na maśle (w garnku z grubym dnem lub na patelni). Szparagi kroimy na kawałki i dodajemy do kurczaka, smażymy 2-3 minuty, żeby zmiękły a nie były rozgotowane. Z cukinii za pomocą obieraczki robimy długie paski (tą miękką część z ziarnami zostawiamy). Tak przygotowane paski cukinii i posiekaną pietruszkę wrzucamy na dosłownie 1 minutkę do pozostałych składników. W tym czasie szybko mieszamy w osobnym naczyniu serek mascarpone z jajkiem, odstawiamy patelnie na bok i dodajemy do reszty składników, tak aby wszystkie pokryły się kremowym sosem i nie zważył się. Jeśli jest taka potrzeba, to można danie dać jeszcze na 1-2 minuty na mały ogień. Na sam koniec dodajemy makaron, który ugotował się w trakcie. Gotowe! Wystarczy nakładać i się zajadać.
Uwielbiamy makarony więc przepis dla nas.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że się sprawdzi :)
UsuńU mnie makaron to podstawa. Uwielbiam
OdpowiedzUsuńU nas też :D
Usuń